Cărţi publicate de H.P.Blavatsky

  • ISIS DEZVĂLUITĂ: cheia principală a misterelor științei si teologiei antice și moderne.

Publicată în 1877, este prima lucrare majoră a d-nei Blavatsky și o carte de filozofie ezoterică ce examinează religia şi ştiinţa prin lumina înţelepciunii ancestrale orientale şi occidentale, a ocultismului şi a fenomenelor spiritiste. Citeşte mai mult despre această carte…
– Partea I: Ştiinţa, vol. 1 (Tradusă în română şi publicată de Editura Ganesha – o puteţi comanda de AICI)

-Partea I: Ştiinţa, vol. 2 (Tradusă în română şi publicată de Editura Ganesha – o puteţi comanda de AICI 

-Partea II: Teologia, în curs de apariţie la Editura Ganesha

  • Din peşterile şi jungla Hindustanului (1880), în curs de apariţie la Editura Ganesha

    Cartea descrie călătoriile Elenei Blavatski şi ale profesorului ei pe care îl numea Takhur Gulab-Singh. În ciuda faptului că această carte a fost scrisă ca un roman, Blavatski a afirmat că faptele și persoanele pe care le-am citat sunt reale. Am colectat pur și simplu, la un interval de timp de trei-patru luni, evenimentele și cazurile apărute pe parcursul mai multor ani ca și parte a fenomenelor pe care profesorul le-a arătat.

  • Doctrina secretă (1888), în curs de apariţie la Editura Ganesha

    Doctrina secretă a fost scrisă în cea mai mare parte în stare de transă şi expune ocultismul promovat de H.P.B. Este ceva mai puţin dificilă decât Isis Dezvăluită, în mare parte pentru că autoarea s-a bucurat de sprijinul competent al lui Bertram Keightley, Richard Harthe şi G.R.S. Mead. În esenţă cartea prezintă ideea evoluţiei pe un plan spiritual. Darwin părea să fi exclus originea divină a omului fără să pună nimic în loc: acum H.P.B. admitea teoria evoluţiei şi îi lăsa mult în urmă pe materialişti afirmând că, dacă omul încă nu avea „chipul şi asemănarea lui Dumnezeu”, sarcina lui era de a utiliza procesul evolutiv în sine pentru a ajunge la acea imagine. Posibilităţile evoluţiei personale erau condiţionate de reîncarnare şi karma. Karma, în interpretarea lui H.P.B. înseamnă suma datoriilor acumulate din vieţi anterioare, o povară de merite şi greşeli care decide soarta unei persoane în prezent. Scopul evoluţiei personale este de a ajunge la starea de perfecţiune umană atinsă de Maeştrii înşişi, dar Doctrina secretă situează procesul evoluţiei individuale într-o cosmologie complexă şi vastă în care evoluţia unor rase întregi de pe Pământ capătă o nouă semnificaţie. H.P.B. considera că viaţa va evolua spre o nouă „rasă”, o specie de oameni supradotaţi psihic. În această carte ea a urmărit să pună de acord şi să unească tradiţiile oculte ale Orientului şi Occidentului şi să construiască o punte peste prăpastia dintre religie şi ştiinţă din Occident. Atât sinteza ei ocultă, cât şi faptul că susţinea că este ghidată de Maeştri din subtil, au influenţat puternic ocultismul secolului XX. Doctrina secretă a fost tradusă în multe limbi, iar teozofia s-a răspândit în Europa şi în America.

  • Vocea liniştii (1889)

  • Cheia teosofiei (1889)